Saturday, November 10, 2007

Stiklinė piramidė už 0,5 mlrd.

Įkvėpta didelių ir audringų diskusijų per scorps 27 gimtadienio pažymėjimą, virtusį TV debatų studija, su reklaminėm 5 sekundžių pertraukėlem, užtvirtinant oponentų argumentus bobelinės shot ( 4 dalyviai, du buteliai bobelinės, 10 minučių ) apie Gugenheim - Ermitažo muziejų projektą vakar dar kartelį svarsčiau visus už ir prieš.
Labai seniai, daugiau nei prie 13 metų pačiai teko būti Bilbao. Pats pastatas ir jo ekspozicijos (Giorgio Armani rūbeliai, moderniausios instaliacijos ir Hiro Yamagata) man, penkių klasių dar nebaigusiai mergaitei, paliko neišdildomą įspūdį.
Čia mano nuomonė aiški - aš už muziejaus statymą. Kaip ir didelės dalies vilniečių, ypač išsilavinusių, neblogai uždirbančių. Bet drąsiai galiu teigti, kad 99 % susidarė šią nuomonę dėl itin teigiamos viešosios projekto nuomonės. Bet čia kaip dažnai būna, esame tiesiog paperkami, nors ir skeptiškai nuskambės, pamiršdami daugybę niuansų: finansinę projekto pusę (0,5 mlrd.), tapimą milžiniška viešąja gėrybe , žmonių subrendimą savo mieste turėti pasaulinio lygio muziejų, kai neturime nei vienos normalios galerijos ar muziejaus ir susimąstymą, kodėl būtent šis projektas taip aktyviai buvo pradėtas proteguoti ir diskutuojamas garsiai. Apsvarstykite, artėja Seimo rinkimai, kažkas apie tai jau buvo prabilęs anksčiau...
Aš už muziejaus statymą, bet iš tiesų apsvarstykime visus už ir prieš, sklandžiai ir atvirai, apsieidami be to šiuo atveju nereikalingo politiško korektiškumo.